/blog/27-crags-suomalainen-start-up-yritys

27 Crags – Suomalainen start up-yritys

June 4th, 2019

27 Crags – Suomalainen start up-yritys

Tämän blogin aiheena on kiipeily ja tarkemmin ottaen kansainvälistä suosiota saanut applikaatio ja palvelu nimeltä 27 Crags, jonka takana on suomalainen start up-yritys.

Aloitin itse kiipeilyn 2018 alkutalvesta, kun innostuin lajista kouluni kautta. Opiskelen Rovaniemellä Santa Sportissa luontoelämysoppaaksi, jossa meistä koulitaan mm. köysikiipeilyohjaajia. Kävin koko viime talven ahkerasti Kittilän urheiluhallilla joka keskiviikkona kiipeilemässä meidän Vapaalaskuseuran Leviät ry:n vuoroilla. Kittilän kiipeilyseinä on mahtava paikka aloittaa tämä jännittävä ja mielenkiintoinen laji ja seurakin oli ihan parasta, kiitos kaikille tsempistä.

Päätin jo talvella, että jahka lumet sulavat ja lämpenee, tämä tyttö lähtee ulos kalliokiipeilemään.

Koulumme kanssa kävimme toukokuussa Rovaniemen Hiidenkirnuilla tekemässä turvallisuusharjoituksia, ankkurointia ja hieman kiipeilyä. Tuo kerta oli oma ensikosketus ulkokiveen oikeissa olosuhteissa ja olin intoa täynnä kun ilmapallo.

Siitä viikko ja otimme Victorin kanssa nokan kohti Ruotsia, koska muutama ystävämme osasi kertoa, että Luulajan suunnalla olisi monta seinää, jotka sopisivat meidän tasoisille aloitteleville kiipeilijöille.

Tästä alkoi kahden mustavyön-tason googlettajan armoton etsiminen; missä nämä seinät on, miten sinne pääsee ja onko meillä mitään mahdollisuutta päästä metriä ylemmäs eli kuinka vaikeita reittejä siellä on?

Victor: ”Hei kato tätä appia, se näyttää kartalta missä olis kiipeilyseiniä.”

Minä: ”Mikä sen nimi on?”

Victor: ”27 Crags, lataa se.

Minä: ”ok”

Ja niin meille aukesi kiipeilyyn uusi maailma uusine mahdollisuuksineen kuin manulle illallinen. Eli helposti ja vielä kaiken lisäksi ilmaiseksi.

Tämä appi näytti meille kaikki lähellä olevat kiipeilypaikat ajo-ohjeineen, kiipeilyreitteineen ja tasoineen, oli kuvia ja käyttäjien arvosteluita ja homma toimi vielä offline tilassa. Tässä kohtasi kysyntä ja tarjonta kuin kuuma veitsi ja voi.

Vietimme pitkän viikonlopun Ruotsissa ja olimme lähes koko tuon ajan apissa tai heidän nettisivuillaan https://27crags.com katsomassa minne mennä seuraavaksi kiipeilemään ja mitä reittiä meidän mahdollisesti kannattaisi kiivetä. Merkkasin sinne itselleni todo-listaa eri reiteistä ja done-merkki niihin reitteihin jotka olin jo kiivennyt.

46451938-C249-41C0-947C-B68E53F3634C

Ruotsissa ollessani julkaisin omassa IG:ssä pari kuvaa kiipeilypuuhistamme ja tägäsin @27cragsofficial niihin mukaan. Ei mennyt kauaakaan kun viestiboksissa oli viesti 27 Cragsiltä:

Moikka Anette!

Kiva kun tägäsit meidät kiipeilykuvaan ☺ Jos haluat, voin lähettää sinulle koodin jolla saat meidän Premium topot ilmaiseksi käyttöön. Terkuin, Hanna / 27 Crags

No perskule! Nyt on somen interaktiivisuus mallillaan. Tästä alkoi meidän kiihkeä kirjoittelu Hannan kanssa. Samalla sain tietää, että kyseessä on suomalainen start up firma, jonka käyttäjäkunta ja sisältö laajenee jatkuvasti kovaa vauhtia ihan kansainvälisesti. Tämä tekee apista entistä mielenkiintoisemman, ainakin itselleni, koska tykkään suosia suomalaista.

Otin Premiumin käyttöön ja aluksi oli hieman haastavaa erottaa mikä on ero community- ja Premium-topojen välillä.

Hanna Vartia, 27 Cragsin markkinointijohtaja selvitti asiaa näin:

”Kuka tahansa voi tehdä community topoja ja ne ovat ilmaisia käyttää. Mutta tämä johtaa melko usein puutteellisiin tietoihin ja mahdollisiin virheisiin. Premium topot taas ovat laadukkaita ja kattavia topoja, jotka on paikallisten kiipeilyalueiden kehittäjien tai muiden aktiivien tekemiä.

Käyttäjät saavat kaikki Premium topot käyttöön kuukausitilauksella, ja 50% Premiumin tuloista menee suoraan topojen tekijöille ja näin myös kiipeilyalueiden kehitykseen. Olemme noin kahden vuoden aikana antaneet yli 50 000€ topojen tekijöille kiipeilyalueiden kehitykseen.”

Tämähän on ihan mahtava asia sekä lajia edistävä palvelu. Nyt piti enää tietää mikä on topo ja se selvisi, googlettamalla.

Summa summarun: Iso suositus tälle 27 Crags applikaatiolle mikäli kiipeily missään muodossa kiinnostaa. Nettisivuilla on upeita juttuja ja vinkkejä ja se tosiaan eroaa hieman apista, joka on yksinkertainen, mutta palvelee just hyvin käyttäjäänsä.

Aurinkoiset terkut lämpimästä Levitunturista.

Anette