/blog/top-3-lyhyet-patikoinnit-levillae

TOP 3 LYHYET PATIKOINNIT LEVILLÄ

June 25th, 2019

TOP 3 LYHYET PATIKOINNIT LEVILLÄ

Kesä ja kärpäset! Listasin tähän alle kolme omaa suosikkikohdetta lyhyille retkille Levin ympäristössä. Mukaan tarvitset pikku repun, jossa on vettä, joku pikku eväs, sadetakki sekä Offia, niin mukava seikkailu on taattu. Ja hyvät kävelykengät ei koskaan ole haitaksi!

1. Levi Ice Age

Aloitetaan tästä kotitunturista eli Levitunturista. Löysin itse tämän 9km mittaisen Ice Age polun toisena kesänä täällä asusuttuani ja sen jälkeen polkua on tullut tallattua monen monta kertaa Sagan kanssa. Polku kiertää koko tunturin ympäri ja polulle pääsee monesta eri kohtaa. Seuraat vain sinisiä merkkejä kivissä / puissa ja polku johdottaa sinut läpi upeiden maisemien ja mielenkiintoisten paikkojen. Kierrämme polun jostain kumman syystä aina myötäpäivään ☺ Matkalla on ihania paikkoja pysähtyä nauttimaan eväistä ja maisemista.

Varaa retkeen 2-3 tuntia jos olet kävellen matkassa. Jos tykkäät polkujuoksusta, tämä on THE polku mitä suosittelen juostavaksi! Pyörälläkin tämän pääsee, parissa kohtaa joudut tosin fillaria kantamaan.

+ 360 maisemat ja tutustut Levitunturiin ihan eri vinkkelistä
+ Saat matkalla tietoa eläimistä, jotka elivät dinosaurusten aikaan tällä alueella
+ Ei ole vilkas polku, ainoastaan porot saattavat sen jakaa kanssani

- Muutaman rakkaosuuden takia en suosittele tätä lapsiperheille
- Polulle löytäminen tuntuu olevan monelle haaste, katso tämä kartta niin saat sinne löytää!

Screenshot 2019-06-26 at 11.46.38

2. Kätkätunturi

Levin lähin naapuritunturi Kätkätunturi on monelle jo tuttu, mutta jos et ole vielä siellä käynyt, suosittelen sitä lämpimästi. Kylän keskustasta huipulle ja takaisin tulee matkaa noin 10 km. Alun jyrkän nousun jälkeen pääset nauttimaan tuulen vireestä, maisemista ja lappilaisesta metsäpolusta ennen kuin olet puurajan yläpuolella ja huipulla. Huipulla voit paistaa makkarat ja katsella ympärille levittäytyvää Aakenustunturia tai hieman kauempana siintävää Pallastunturijonoa tai edessä näkyvää Levitunturia. Kätkätunturi on 503 metriä meren pinnan yläpuolella on noin 30 metriä matalampi kuin Levitunturi.

Varaa tähän aikaa 2-4 tuntia jos olet matkalla kävellen. Jos tykkäät polkujuosta ja varsinkin tiukat ylämäet kiinnostaa, suuntaa lenkkarin kärjet Kätkälle. Täällä ajetaan myös Enduron SM-sarjan kaksi EK:ta eli myös pyörällä pääsee, mutta ota huomioon, että polku on todella teknistä ja vaatii hyvää ajotaitoa, jotta pääsee ehjin nahoin alas.

+ Ihana tulistelupaikka huipulla
+ Mahtava retkikohde myös talvella eli samaa polkua voi hiipparoida joko lumikengillä tai ilman. Talvikuva on otettu Kätkällä 2018.
+ Alun jyrkkä osuus kertoo mikä on oma hapenottokyky, eli matka ei tapa, mutta vauhti tappaa.

- En suosittele polku ihan pienille lapsille sen jyrkkyyden ja matkan pituuden takia.
- Suosittu polku, joten varmasti saat seuraa jossain kohtaa kävellessäsi
- Patikkareittinä kuljet samaa tietä ylös ja alas eli tämä ei ole luuppi

3. Särkitunturi

Leviltä Muonioon päin mentäessä on mun kolmas suosikki eli Särkitunturi. Tänne käy ihan lenkkarit, sillä leveä hiekkatie menee ihan huipulle asti eli hard core haikkibuutsit voi jättää kotiin. Retki tänne on wau wau koko matkan eli ihan parkkipaikan maisemista aina huipulle asti. Matkalla löytyy tulistelupaikka, WC:t sekä lampi, jos haluat pulahtaa väliuinnille. Huipulla onkin sitten ihmisellä hyvät oltavat! Tulistelupaikka, tunturilammet missä uida ja kerrassaan upeat maisemat.

Tämä on niin helppokulkuinen tie huipulle, että ruska-aikaan mummuja ja pappoja kärrätään sinne pyörätuolilla ihan urakalla. Ruska-aikaan parkkipaikan läheisyydessä on Jore-teltta, jossa myydään kahvia, pullaa ja suolaista. Varaa tähän retkeen 2-3 tuntia + ajomatkat.

Särkitunturi sijaitsee kantatie 79 varrella Särkijärven kohdalla. Leviltä matkaa tulee reilut 50 kilometriä. Tämän blogin pääkuva on otettu Särkitunturissa 2017 heinäkuun alussa.

+ Todella helppokulkuinen hiekkatie vie huipulle
+ Hyvät tulistepaikat matkalla ja huipulla
+ Upeat maisemat ja pääset pulahtamaan tunturilampeen

- Tarvitset auton päästäksesi kohteeseen
- Ruska-aikaan ruuhkaisempi kuin kehä III

Toivottavasti näistä oli sulle apua jos mietit minne tehdä lyhyitä retkiä Levillä / Tunturi-Lapissa ollessasi.

Muistathan viedä tuntureilta kaiken sen pois mitä jaksoit sinne myös kantaa.

Jälleen kerran, terkut Leviltä!

Anette