/blog/tuulimittari-kestrel-2000

Tuulimittari Kestrel 2000

May 27th, 2019

Tuulimittari Kestrel 2000

Tervetuloa lukemaan mun ensimmäistä blogikirjoitusta ulkoiluun liittyen. Näissä blogeissa tulen kertomaan omat kokemukset liittyen erilaisiin laitteisiin, vaatteisiin / varusteisiin, paikkoihin ja vinkkeihin mitä tulee eteeni. Lisäksi esittelen huikeita tyyppejä ketä matkan varrelleni sattuu sekä heidän tavaroitaan ja vinkkejään.

Mutta aloitetaan tämä blogeilu tuulimittarista. Pyysin joululahjaksi tuulimittaria ja pukki kuuli toiveeni. Vihreä Kestrel 2000-tuulimittari saapui varuste.netistä. Voit lukea täältä mitä mitä kaikkea tämä mittari sisällään.

No miksi juuri tämä malli? Se ei ollut se halvin, muttei myöskään se kallein ja pitää sisällään just ne ominaisuudet joista itse olen nyt kiinnostunut eli tuulen nopeus, wind chill, lämpötila ilmasta, vedestä ja lumesta. Olisin halunnut malliin vielä kompassin, mutta sen mallinen mittari olisi maksanut jo niin paljon, ettei siinä ollut tässä kohtaa järkeä. Erillinen kompassi kulkee nykyään repussa aina mukana.

Nyt kun olen asunut Lapissa kohta kolme vuotta, olen huomannut, että tuntureilla tuulee lähes aina. Tuuli ja sen suunta on aika tärkeitä, kun miettii, että mennäkö tunturiseikkailulle vai ei. Varsinkin talvella jos on liian tuulista, niin laskeminen ei ole sitä mielekkäintä puuhaa. Eli ensin katson yleensä yr.no tai ilmatieteenlaitoksen apin kautta tuuli- ja lämpötilatiedot ja sitten teen päätöksen lähtemisestä.

Käytin mittaria täällä Levillä talvella asiakasretkillä lumikenkäillessämme. Se toi kivan lisän sisältöön, kun asiakkaat näkivät konkreettisesti paljonko tuulen nopeus oli ja kuinka paljon oli pakkasta. Parhaimmillaan yhdellä retkellä tuuli oli muistaakseni 22m/s eli aika napakasti sai pitää piposta tuolloin kiinni. Mittaria on ollut helppo ja nopea käyttää eikä se paina juuri mitään eli menee repussa mukana huomaamatta.

Olimme Norjassa laskemassa maaliskuussa ja mittari oli tietenkin mukana. En muistanut katsoa sitä meidän ensimmäisen vuoren päällä, mutta toisella vuorella otin mittarin esille. Kun osoitin mittaria kohti tuulta, se alkoi pitämään hassua ääntä eikä propelli pyörinyt kunnolla. Tajusin siinä kohtaa, että laiteessa on jotain vikaa ja laitoin sen takaisin koteloon ja päätin katsoa sitä tarkemmin hotellilla.

Ja niin siinä oli sitten käynyt, että propelli oli jostain syystä päässyt irti keskiöstä. Olen säilyttänyt laitetta sen omassa kotelossa enkä ole heitellyt sitä mitenkään erikoisesti, mutta rikki se oli. Kirjoitin asiasta varuste.nettiin ja pistin mittarin heille postissa. Sain kahden viikon sisällä saman mittarin takaisin korjattuna, siitä oli tosiaan propelli lähtenyt irti.

kestrel

Tämä tuulimittari ei ole mulle mikään elinehto, mutta antaa mielenkiintoista dataa juuri siitä hetkestä ja onhan se nyt siistiä vetää mittari esille jossain tunturin päällä ja näyttää kamuille, et kattokaa paljonko tuulee! En pidä kirjaa eri lukemista, vain se mitä omalle kovalevylle jää muistiin. Vähän paremmissa Kestrel-malleissa tiedot tallentuu ja voit katsella niitä sitten Iphonen tai muun laitteen kautta myöhemmin.

Lumet on sulanut täällä Levin alueella metsistä ja lähes kokonaan tunturista. Eli vaellus- ja pyöräilykausi on jo käynnissä. Mittari tulee kulkemaan sen keveyden takia repussa mukana ja odotan innolla sen käyttöä Lapin kesäöissä!

Kiitos jos jaksoit lukea koko blogin. Jos sulla tulee mieleen jotakin aiheita mistä haluaisit, että kirjoitan, pistä mulle viestiä IG:n messengerin kautta @anettelatvapiikkila.

Terkut Levin auringosta,
Anette