/uutiset/top-3-lyhyet-patikoinnit-levillae

TOP 3 LYHYET PATIKOINNIT LEVILLÄ

24.8.2020

TOP 3 LYHYET PATIKOINNIT LEVILLÄ

Listasimme sinulle kolme mukavaa retkikohdetta lyhyille päiväretkille Levin ympäristössä. Mukaan tarvitset pikku repun, jossa on vettä, pikku eväs, sadetakki sekä Offia, niin mukava seikkailu on taattu. Ja hyvät kävelykengät ei koskaan ole haitaksi!

1. Levi Ice Age

Aloitetaan Levitunturista. Noin 9km mittaisen Ice Age polku kiertää koko tunturin ympäri ja polulle pääsee monesta eri kohtaa. Seuraat vain sinisiä merkkejä kivissä / puissa ja polku johdottaa sinut läpi upeiden maisemien ja mielenkiintoisten paikkojen. Eikä ole väliä kummin päin lenkin kierrät, se on upea sekä yhtä paljon nousuja sekä laskuja tarjoava lenkki molempiin suuntiin. Matkalla on ihania paikkoja pysähtyä nauttimaan eväistä ja maisemista.

Varaa retkeen 2-3 tuntia, jos olet kävellen matkassa. Jos tykkäät polkujuoksusta, tämä on THE polku mitä kannattaa lähteä juoksemaan Levillä! Pyörälläkin tämän pääsee, parissa kohtaa hieman teknisempää kivikkoa ja juurakkoa, mutta aina voi pyörää taluttaa.

Ice Age polun plussat ja miinukset:

+ 360 maisemat ja tutustut Levitunturiin ihan eri vinkkelistä
+ Saat matkalla tietoa eläimistä, jotka elivät dinosaurusten aikaan tällä alueella
+ Ei ole vilkas polku, ainoastaan porot saattavat sen jakaa kanssasi
- Polulle löytäminen tuntuu olevan monelle haaste, katso tämä kartta!

Screenshot 2019-06-26 at 11.46.38

2. Kätkätunturi

Levin lähin naapuritunturi Kätkätunturi on monelle jo tuttu, mutta jos et ole vielä siellä käynyt, suosittelemme sitä lämpimästi. Kylän keskustasta huipulle ja takaisin tulee matkaa noin 10 km.

Alun jyrkän nousun jälkeen pääset nauttimaan tuulen vireestä, maisemista ja lappilaisesta metsäpolusta ennen kuin olet puurajan yläpuolella ja huipulla. Huipulla voit paistaa makkarat ja katsella ympärille levittäytyvää Aakenustunturia tai hieman kauempana siintävää Pallastunturijonoa tai edessä näkyvää Levitunturia. Kätkätunturi on 503 metriä meren pinnan yläpuolella ja on noin 30 metriä matalampi kuin Levitunturi.

Varaa tähän aikaa 2-4 tuntia jos olet matkalla kävellen. Jos tykkäät polkujuosta ja varsinkin tiukat ylämäet kiinnostaa, suuntaa lenkkarin kärjet Kätkälle. Täällä ajetaan myös Enduron SM-sarjan kaksi EK:ta eli myös pyörällä pääsee, mutta ota huomioon, että polku on todella teknistä ja vaatii hyvää ajotaitoa.

Kätkätunturi plussat ja miinukset:

+ Ihana tulistelupaikka huipulla
+ Mahtava retkikohde myös talvella eli samaa polkua voi mennä lumikengillä tai ilman. Talvikuva on otettu Kätkällä 2018. - Tulipaikka ei ole talvisin käytössä - Emme suosittele polkua ihan pienille lapsille sen jyrkkyyden ja matkan pituuden takia.
- Suosittu polku, joten varmasti saat seuraa jossain kohtaa kävellessäsi. - Kuljet samaa tietä ylös ja alas eli tämä ei ole kierros.

3. Särkitunturi

Leviltä Muonioon päin mentäessä on mun kolmas suosikki eli Särkitunturi. Tänne käy ihan lenkkarit, sillä leveä hiekkatie menee ihan huipulle asti eli hard core haikkibuutsit voi jättää kotiin. Retki tänne on wau wau koko matkan eli ihan parkkipaikan maisemista aina huipulle asti. Matkalla löytyy tulistelupaikka, WC:t sekä lampi, jos haluat pulahtaa väliuinnille. Huipulla onkin sitten ihmisellä hyvät oltavat! Tulistelupaikka, tunturilammet missä uida ja kerrassaan upeat maisemat.

Tämä on niin helppokulkuinen tie huipulle, että ruska-aikaan mummuja ja pappoja kärrätään sinne pyörätuolilla ihan urakalla. Ruska-aikaan parkkipaikan läheisyydessä on Jore-teltta, jossa myydään kahvia, pullaa ja suolaista. Varaa tähän retkeen 2-3 tuntia + ajomatkat.

Särkitunturi sijaitsee kantatie 79 varrella Särkijärven kohdalla. Leviltä matkaa tulee reilut 50 kilometriä. Tämän blogin pääkuva on otettu Särkitunturissa 2017 heinäkuun alussa.

Särkitunturi plussat ja miinukset:

+ Todella helppokulkuinen ja leveä hiekkatie vie huipulle
+ Hyvät tulistepaikat matkalla ja huipulla
+ Upeat maisemat ja pääset pulahtamaan tunturilampeen
- Tarvitset auton päästäksesi kohteeseen
- Ruska-aikaan ruuhkainen

Toivottavasti näistä oli sinulle apua, jos mietit minne tehdä lyhyitä retkiä Levillä / Tunturi-Lapissa. Muistathan viedä tuntureilta kaiken sen pois mitä jaksoit sinne myös kantaa.

Katso lisää uutisia

image

Helmikuun kuulumiset tunturista

image

Haluamme toimia kestävämmän tulevaisuuden puolesta

image

Discover Lapland palkittiin vuoden 2020 ohjelmapalveluyrityksenä

image

Tunturituulta, itsensä ylittämistä, revontulia ja luontoelämystä

image

Tyrmäävät maisemat ja aikaa itselle